30 de gener del 2013

Maduixes amb nata


M'encanten les maduixes. Molt. I tot el que tingui a veure amb elles: gelats, melmelades, compotes, cremes, flams...

Però definitivament com més m'agraden és amb nata. És una de les meves postres preferides.

L'altre dia, fent un pastís que portava buttercream de maduixa per sobre, vaig haver de triturar maduixes per a fer-lo.

I com que les vaig haver de triturar amb la Thermomix, i amb l'andròmina aquesta no pots triturar només tres o quatre maduixes, que n'has de posar un munt... doncs em va sobrar un munt de purè de maduixes.

I si a això sumem que, del pastís anterior tenia a la nevera un brick de nata per muntar que estava a punt de fer-se malbé...

Doncs ja tenia tots els ingredients!

Primer vaig pensar en fer un pastís, mesclant la nata amb gelatina i amb el purè de maduixes i deixant-ho quallar... però finalment em vaig decidir per una cosa més senzilla i "resultona".

Ingredients:
  • Maduixes
  • Nata per muntar 
  • Sacarina líquida

Preparació:
  • Rentar les maduixes i treure'ls-hi les fulles. 
  • Triturar les maduixes. Podeu fer servir el minipimer, la Thermomix, una batedora...
  • Quan tinguem un puré de maduixes suau, afegim sacarina líquida al gust. 
  • Muntem la nata.
    Ull!!! Per a que la nata munti bé ha d'estar MOLT freda. Recordeu posar-la a la nevera un mínim de tres o quatre hores abans de muntar-la. I si podeu posar el recipient a on la muntareu també aquesta estona dins la nevera, millor!
    I vigileu en muntar-la, sobretot si ho feu amb la Thermomix, que passar de nata muntada a mantega és massa ràpid... quan veieu que ja està muntada i ferma, deixeu de batre, o se us "tallarà"! 
  • I ja ho tenim tot, ara només queda muntar les copes. Posem una base de purè de maduixa. A sobre una bona capa de nata i coronem amb una mica més de purè. Si us ve de gust jugar i experimentar, podeu anar fent capes més primetes i que quedi un postre ratllat. 
Imaginació al poder!!!


Amb aquesta "recepta" dono per inaugurada una nova secció del blog que es dirà "Cuina per a no cuiners". Ja us explicaré el perquè d'aquesta secció més endavant. ;)

17 de gener del 2013

Pastís de xocolata negra i crema de cacauet


La meva mare va fer anys a finals de desembre. Pobra, des que era petita que pateix la desgràcia de fer anys en època festiva (als que també us passi sabreu de què parlo).

El cas, que amb el nou any, les festes i demés històries, la pobra encara no havia pogut celebrar-ho amb tots els seus companys de feina. I, per fi, aquesta setmana, ho ha fet.

Ella va preparar diversos canapès salats (ara mateix no recordo el menú) i a mi em va encarregar que li fes un pastís.

-De què el vols?
-Tant me fa, ja saps que m'agrada tot.
-Et sembla de xocolata i maduixa?
-Ai... no. Maduixa no.
-Mama, collons, doncs no em diguis que t'agrada tot!

Total, que, pensant, pensant, un dia vaig tenir una il·luminació. I és que ma mare és addicta als cacahuets. I llavors la bombeta del meu cervell es va activar i vaig recordar aquesta recepta de Cupcakes de Mantega de Cacahuet de la meva admirada Alma.

I vaig recordar, també, l'èxit que va tenir el pastís de xocolata que vaig preparar farà 3 o 4 mesos per l'aniversari de ma germana: la bomba de xocolata.

-Mama, pastís de xocolata negra amb crema de cacahuet, què et sembla?
-Pooooooooooorrrrrrrrrrr Diosssssssssssssssssssssssss.... sí.

Tal qual, la resposta. xDDDD

Dit i fet, vaig posar-me amb la recepta. La base del pastís està agafada d'aquesta recepta de la meravellosa Bea. La crema, ja ho he dit abans.

La combinació? Per morir de plaer. De debó.

Us deixo aquí les receptes, una mica adaptades. Per a fer-les necessitareu un robot-batidor. D'aquells de varilles. O bé la Kitchen Aid, si teniu la sort de ser-ne propietaris d'una.

Ingredients per a la base:
  • 235 gr. de farina
  • 100 gr. de cacau* en pols (jo compro Valor)
  • 1 i 1/2 culleradetes** de bicarbonat
  • 1/2 culleradeta de llevat (tipus Royal)
  • 60 gr. de xocolata negra de cobertura (tipus fondant)
  • 250 ml. d'aigua bullint
  • 250 gr. buttermilk***
  • 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla (opcional)
  • 2 ous tamany L
  • 350 gr. de sucre
  • 125 ml. d'oli d'oliva suau. Suau!
*Si veieu que és massa cacau, substituïu el que vulgueu per la mateixa quantitat de farina.
**Les culleradetes són tamany cafè. De les petitones.
***El més probable és que no tingueu això a casa, però es pot substituir per 250 ml de llet sencera als quals hi afegirem una cullerada gran de suc de llimona. Sí. Afegim el suc a la llet i NO remenem. Ho deixem reposar uns 10 minuts. Es quallarà i farà grumolls.


Preparació de la base del pastís

  1. Tallar la xocolata fondant a trossets petits i abocar-hi per sobre els 250ml. d'aigua bullint i remoure fins que no quedin grumolls. Reservar.
  2. Mesclem i tamisem (passem per un colador) els ingredients secs de la base: farina, cacau en pols, bicarbonat i llevat. Reservar. 
  3. Preescalfar el forn a 175º (amb ventilador)
  4. Batre els ous i el sucre amb la màquina de varilles. Velocitat mitja durant dos o tres minuts. 
  5. Reduïr la velocitat de la màquina i anar afegint molt poc a poc l'oli, deixant caure un regalim. Quan el tinguem integrat, tornem a augmentar velocitat durant 30 segons més. 
  6. Reduïr la velocitat al mínim i anar afegint molt poc a poc la xocolata amb aigua. Un cop integrada, afegir poc a poc el buttermilk i l'extracte de vainilla. 
  7. Quan estiguin tots els ingredients líquids integrats, retirem la màquina i comencem a afegir la mescla d'ingredients secs a ma. Amb una llengua i fent moviments de baix a dalt. 
  8. Quedarà una massa amb mil milions de grumolls enormes. Tranquils! Agafeu i la passeu amb paciència, per un colador. Ajudant-vos de la llengua (de l'utensili de cuina, eh? xDD). 
  9. Repartim la massa ja passada pel colador en 3 motllos d'uns 15 cm. (jo ho vaig fer en dos de 18cm, quant més petits siguin, més alt serà el pastís, clar) que pràviament haurem envernissat amb un rajolinet d'oli. Intenteu que quedi la mateixa quantitat de massa en cadascun dels motllos. 
  10. Els ficarem al forn* durant uns 40 minuts, anant mirant cada cinc minuts a partir del minut 25. A mi em van trigar bastant, un d'ells gairebé 50 minuts, és una massa molt líquida i li costa quallar, però paciència!!! Sabrem que està fet quan hi clavem un escuradents llarg i surti net. 
  11. Quan estigui fet, el traiem del forn i el deixem refredar durant un quart d'hora. Quan puguem fer-ho sense cremar-nos, desmotllarem amb compte i els deixarem cap per avall a refredar en una reixeta, de manera que refredi per totes bandes. 
  12. Un cop freds del tot, els embolicarem amb paper film i els posarem a la nevera durant 24 hores, per a que ens sigui més fàcil de fer el muntatge (i si no heu de fer muntatge, us el mengeu així, que ja està bo) xDDD
*Jo els vaig ficar primer un i després l'altre... per allò de les altures diferents a dintre del forn. Però si són motllos de 15cm. igual us hi caben els dos a la mateixa alçada..


Ingredients per a la Buttercream de Cacauet:

  • 110gr. de mantega sense sal
  • 260gr. de mantega de cacauet (la que més us agradi)
  • 300gr. de sucre glass (del comprat, NO val el que feu a casa!)
  • 100 ml. de nata de muntar

Preparació de la Buttercream de Cacauet:
  1. Posem en un bol les dues mantegues i la nata i batem fins que tinguem una mescla homogènia (i potser la cuina amb alguna esquitxada de nata o mantega, us ho dic per experiència...xD) .
  2. Afegim el sucre glass i seguim batent durant uns cinc minuts, fins que tinguem una massa amb una consistència com de gelat cremós. Si veieu que queda com una mica "seca" (a mi em va passar) afegiu una miqueta més de nata i anirà agafant consistència. 
  3. Tasteu la vostra nova creació i flipeu. A mi, que no m'agrada la mantega de cacauet, em va fer embogir!!! No podia parar de posar-hi el dit i menjar-me-la... 


Per muntar el pastís podeu seguir aquest tutorial meravellós. Jo és el que vaig fer.

De debó que és de vici i perdició!

8 de gener del 2013

Peus de porc amb fruits secs


Sóc una d'aquelles persones carnívores. Molt. M'agrada molt la carn, i el peix. També les verdures. Però no m'entra al cap un àpat només a base d'aquestes. Necessito la meva dosi de proteïnes animals.

I el porc m'encanta. Tot ell. Des de la orella fins als peus. I els peus bastant especialment. 

Quan vaig a algun restaurant amb amics i en demano sempre hi ha aquell o aquella que s'escandalitza i em titlla de salvatge. En fi, ho sé, tinc els meus detractors, però aquests peus de porc que m'he preparat avui són deliciosos i he gaudit com una animal menjant-me'ls. :)


Ingredients per a dues racions grans:
  • 4 meitats de peus de porc cuits i envasats al buit* (els venen a qualsevol supermercat). 
  • 4 cebes grans
  • Uns 50gr. d'ametlles torrades
  • Pa ratllat
  • Pinyons
  • Panses o prunes seques (o dàtils, o orellots, si ho preferiu)
  • Oli
  • Sal
  • 400 ml d'aigua o de vi blanc (o 200ml de cada)


Preparació:
  1. Posar a escalfar el forn a 200º
  2. Pelar i tallar les cebes en juliana. Posar-les a la safata del forn, salar-les i regar-les amb un bon raig d'oli d'oliva i la meitat de l'aigua o el vi. Ficar al forn durant un quart d'hora o vint minuts (fins que veieu que la ceba comença a fer-se, però no està feta del tot). Vigileu no us passeu de temps o se us cremarà la ceba i se us enganxarà a la plata del forn. Ho dic per experiència. 
  3. Mentre s'està fent la ceba agafem les ametlles i les piquem petitones (jo les vaig posar dintre una bossa de plàstic i hi vaig passar el corró per sobre). I ho mesclem amb la mateixa quantitat de pa ratllat. 
  4. Quan la ceba està mig feta, traiem la plata del forn (amb compte no us cremeu). Posem a sobre de la ceba els peus de porc cuits* i desenvasats (el plàstic el llanceu, però no als envasos! xDD). A sobre dels peus de porc hi posem un parell de cullerades de la mescla de pa ratllat i ametlla. Procurant que quedi a sobre (tot i que si cau una mica no passa res). 
  5. Per sobre de la mescla que heu posat, poseu-hi els pinyons (i si voleu posar-hi nous, avellanes o... anacards, vosaltres mateixos, imaginació al poder) i les panses o prunes. 
  6. Al voltant dels peus de porc (a sobre NO) poseu-hi la resta del vi o l'aigua, banyant la ceba. 
  7. Tornem a posar al forn a 250º, durant deu minuts o un quart d'hora. Penseu que els peus de porc, en realitat ja estan fets i només cal que s'escalfin. El que estem fent en aquest pas és que la ceba acabi de coure's i que tot agafi el gustet dels fruits secs. 
  8. Quan la crosta de pa ratllat estigui daurada, ja podem treure'ls del forn i gaudir-los! Bon profit!

*Els peus de porc també els podeu comprar crus i coure'ls vosaltres mateixos, però això és bastant feinada, jo no ho he fet mai... 

3 de gener del 2013

Pasta amb crema de bolets, salmó i formatge


Avui he tingut una bona notícia al matí. Bé, diguéssim que ha estat el preludi d'una possible bona notícia. Però el cas és que, per celebrar-ho, no em venia de gust menjar-me una amanida freda i sosa (només tinc enciam a la nevera i un tomàquet mig mort...) .

Així que he obert el calaix de les idees improvisades (i el del congelador) i m'he posat a cuinar. Espero que us agradi. Estava realment bo. :)


Ingredients:
  • Una ceba (o, com he fet jo, ceba trossejada congelada)
  • Una bossa de bolets mesclats congelats (jo la compro a Mercadona)
  • Un paquet de salmó fumat (jo he posat vora uns 150gr. però podeu posar-ne al gust)
  • La vostra pasta preferida
  • Un got de llet
  • Una cullerada de farina de blat de moro (Maicena)
  • Un parell de cullerades de formatge crema (tipus Philadelphia)
  • Sal
  • Pebre
  • Oli d'oliva


Preparació:
  1. Posar un raig generós d'oli d'oliva a una paella antiadherent. Quan estigui calent, afegir la ceba (si no en feu servir de la pretallada i congelada, talleu-la petitona) i sofregir.
  2. Quan la ceba ja estigui toveta afegir els bolets i sofregir. Veureu que al cap de poca estona comencen a deixar anar bastanta aigua, no us preocupeu. 
  3. En el got de llet dissoldre la farina de blat de moro agitant amb una forquilla fins que no quedin grumolls.
  4. Afegir la llet amb la farina a la paella, de manera que es mescli amb l'aigua que han deixat anar els bolets. Afegir també les dues cullerades de formatge (això és opcional). Deixar que la salsa s'espessi, remenant sense parar per evitar que es facin grumolls. 
  5. Afegir el salmó tallat a tires, la sal i el pebre al gust, i seguir remenant. Quan veiem que el salmó ha canviat el color (es posa de color rosa claret) i que la salsa està espessa, podem apagar el foc i retirar la paella.
  6. Mesclar a la mateixa paella la pasta acabada de bullir (al dente!) i ben escorreguda i remenar. 
  7. Servir i gaudir!  (si sou uns bojos del formatge, com jo, podeu afegir formatge ratllat per sobre, una mica de parmesà, per exemple, queda deliciós).