17 de gener del 2013

Pastís de xocolata negra i crema de cacauet


La meva mare va fer anys a finals de desembre. Pobra, des que era petita que pateix la desgràcia de fer anys en època festiva (als que també us passi sabreu de què parlo).

El cas, que amb el nou any, les festes i demés històries, la pobra encara no havia pogut celebrar-ho amb tots els seus companys de feina. I, per fi, aquesta setmana, ho ha fet.

Ella va preparar diversos canapès salats (ara mateix no recordo el menú) i a mi em va encarregar que li fes un pastís.

-De què el vols?
-Tant me fa, ja saps que m'agrada tot.
-Et sembla de xocolata i maduixa?
-Ai... no. Maduixa no.
-Mama, collons, doncs no em diguis que t'agrada tot!

Total, que, pensant, pensant, un dia vaig tenir una il·luminació. I és que ma mare és addicta als cacahuets. I llavors la bombeta del meu cervell es va activar i vaig recordar aquesta recepta de Cupcakes de Mantega de Cacahuet de la meva admirada Alma.

I vaig recordar, també, l'èxit que va tenir el pastís de xocolata que vaig preparar farà 3 o 4 mesos per l'aniversari de ma germana: la bomba de xocolata.

-Mama, pastís de xocolata negra amb crema de cacahuet, què et sembla?
-Pooooooooooorrrrrrrrrrr Diosssssssssssssssssssssssss.... sí.

Tal qual, la resposta. xDDDD

Dit i fet, vaig posar-me amb la recepta. La base del pastís està agafada d'aquesta recepta de la meravellosa Bea. La crema, ja ho he dit abans.

La combinació? Per morir de plaer. De debó.

Us deixo aquí les receptes, una mica adaptades. Per a fer-les necessitareu un robot-batidor. D'aquells de varilles. O bé la Kitchen Aid, si teniu la sort de ser-ne propietaris d'una.

Ingredients per a la base:
  • 235 gr. de farina
  • 100 gr. de cacau* en pols (jo compro Valor)
  • 1 i 1/2 culleradetes** de bicarbonat
  • 1/2 culleradeta de llevat (tipus Royal)
  • 60 gr. de xocolata negra de cobertura (tipus fondant)
  • 250 ml. d'aigua bullint
  • 250 gr. buttermilk***
  • 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla (opcional)
  • 2 ous tamany L
  • 350 gr. de sucre
  • 125 ml. d'oli d'oliva suau. Suau!
*Si veieu que és massa cacau, substituïu el que vulgueu per la mateixa quantitat de farina.
**Les culleradetes són tamany cafè. De les petitones.
***El més probable és que no tingueu això a casa, però es pot substituir per 250 ml de llet sencera als quals hi afegirem una cullerada gran de suc de llimona. Sí. Afegim el suc a la llet i NO remenem. Ho deixem reposar uns 10 minuts. Es quallarà i farà grumolls.


Preparació de la base del pastís

  1. Tallar la xocolata fondant a trossets petits i abocar-hi per sobre els 250ml. d'aigua bullint i remoure fins que no quedin grumolls. Reservar.
  2. Mesclem i tamisem (passem per un colador) els ingredients secs de la base: farina, cacau en pols, bicarbonat i llevat. Reservar. 
  3. Preescalfar el forn a 175º (amb ventilador)
  4. Batre els ous i el sucre amb la màquina de varilles. Velocitat mitja durant dos o tres minuts. 
  5. Reduïr la velocitat de la màquina i anar afegint molt poc a poc l'oli, deixant caure un regalim. Quan el tinguem integrat, tornem a augmentar velocitat durant 30 segons més. 
  6. Reduïr la velocitat al mínim i anar afegint molt poc a poc la xocolata amb aigua. Un cop integrada, afegir poc a poc el buttermilk i l'extracte de vainilla. 
  7. Quan estiguin tots els ingredients líquids integrats, retirem la màquina i comencem a afegir la mescla d'ingredients secs a ma. Amb una llengua i fent moviments de baix a dalt. 
  8. Quedarà una massa amb mil milions de grumolls enormes. Tranquils! Agafeu i la passeu amb paciència, per un colador. Ajudant-vos de la llengua (de l'utensili de cuina, eh? xDD). 
  9. Repartim la massa ja passada pel colador en 3 motllos d'uns 15 cm. (jo ho vaig fer en dos de 18cm, quant més petits siguin, més alt serà el pastís, clar) que pràviament haurem envernissat amb un rajolinet d'oli. Intenteu que quedi la mateixa quantitat de massa en cadascun dels motllos. 
  10. Els ficarem al forn* durant uns 40 minuts, anant mirant cada cinc minuts a partir del minut 25. A mi em van trigar bastant, un d'ells gairebé 50 minuts, és una massa molt líquida i li costa quallar, però paciència!!! Sabrem que està fet quan hi clavem un escuradents llarg i surti net. 
  11. Quan estigui fet, el traiem del forn i el deixem refredar durant un quart d'hora. Quan puguem fer-ho sense cremar-nos, desmotllarem amb compte i els deixarem cap per avall a refredar en una reixeta, de manera que refredi per totes bandes. 
  12. Un cop freds del tot, els embolicarem amb paper film i els posarem a la nevera durant 24 hores, per a que ens sigui més fàcil de fer el muntatge (i si no heu de fer muntatge, us el mengeu així, que ja està bo) xDDD
*Jo els vaig ficar primer un i després l'altre... per allò de les altures diferents a dintre del forn. Però si són motllos de 15cm. igual us hi caben els dos a la mateixa alçada..


Ingredients per a la Buttercream de Cacauet:

  • 110gr. de mantega sense sal
  • 260gr. de mantega de cacauet (la que més us agradi)
  • 300gr. de sucre glass (del comprat, NO val el que feu a casa!)
  • 100 ml. de nata de muntar

Preparació de la Buttercream de Cacauet:
  1. Posem en un bol les dues mantegues i la nata i batem fins que tinguem una mescla homogènia (i potser la cuina amb alguna esquitxada de nata o mantega, us ho dic per experiència...xD) .
  2. Afegim el sucre glass i seguim batent durant uns cinc minuts, fins que tinguem una massa amb una consistència com de gelat cremós. Si veieu que queda com una mica "seca" (a mi em va passar) afegiu una miqueta més de nata i anirà agafant consistència. 
  3. Tasteu la vostra nova creació i flipeu. A mi, que no m'agrada la mantega de cacauet, em va fer embogir!!! No podia parar de posar-hi el dit i menjar-me-la... 


Per muntar el pastís podeu seguir aquest tutorial meravellós. Jo és el que vaig fer.

De debó que és de vici i perdició!

1 comentari:

  1. M'agrada moltíssim aquestes caigudes de xocolata, hi foteria el dit ara mateix!

    ResponElimina

Opina, critica, comenta!