9 d’abril del 2013

Diferències entre cupcakes i magdalenes

Avui faré un post sense recepta. Però que ja feia dies que tenia ganes de fer, i que el comentari de "Cantant sota la pluja" en el meu vídeo de La Vanguardia, m'ha animat a preparar.

És veritat que els cupcakes estan de moda. Resulta que les noies de "Sex and the City" (traduït com a "Sexo en Nueva York") en menjaven a la sèrie. No gaires, suposo, que si no, una no s'explica com mantenien aquestes figuretes de top-models... en fi. Coses de la ficció, suposo.

Total, que entre això, i que ara la rebosteria creativa està en boca de tothom... paraules que abans ens sonaven extranyes, comencen a estar integrades en el nostre vocabulari: cupcake, frosting, layer cake, buttercream...

I sí, és ben cert que algunes persones ho fan servir per a mostrar el seu alt nivell de coneixement lingüístic i/o culinari "ai, ahir em vaig menjar un red velvet cupcake amb un frosting de buttercream cheese, per morir-se!" (frase que he de confessar que jo he dit... però és que estava molt bo! xD). Però també és cert que, els cupcakes i les magdalenes no són ben bé el mateix.

Encara que, de forma sí que són molt semblants, hi ha diferències que fan que les dues paraules no siguin sinònimes.

Per començar, la recepta.
Normalment les magdalenes estan fetes amb farina, sucre, ous, llevat i oli d'oliva. Pràcticament els mateixos que els cupcakes, tret que en aquest cas, es fan amb mantega.
El més habitual és que les magdalenes siguin tipus "bizcocho", és a dir, sense gustos diversos (més enllà de, potser, fer-les de xocolata). Els cupcakes, en canvi, es fan de tots els gustos i colors (de xocolata, de maduixa, de violeta, de cacauet, de poma...).
Les magdalenes són molt esponjoses, això és fruit del batut dels ous en la massa. S'ha de batre bé per a que agafi aire i llevi. Els cupcakes, en canvi, no ens interessa que llevin tant, així que no els batem.

Imatge extreta d'aquí

Per continuar, l'aspecte.
Les magdalenes tots les coneixem. Són aquells pastissets rodonets amb el seu "barret" ("copete", en castellà) característic. Si són de les bones aquest barret està cobert de sucre... nyam!!!
Els cupcakes, en canvi, no tenen "barret". Quan surten del forn són més aviat plans i la massa no ocupa tot el paperet. Com les que veieu aquí.

Imatge extreta d'aquí

Els cupcakes, a més, són molt més elaborats. De fet, són com petits pastissos. La decoració es cuida i es mima (en general, també hi ha que, de vegades, no ho cuidem molt... xDDD) i sempre, sempre, sempre, porten una capa superior de crema (el "frosting"). Aquesta crema acostuma a ser de mantega i sucre, però se li pot afegir el que volguem (formatge en crema, xocolata, maduixa, mandarina, crema de cacauet...) o bé es pot fer amb merenga, amb "ganaché" (una altra paraulota! xDD No és més que xocolata i nata, una mena de trufa) o amb "fondant" (una massa dolça, tipus plastilina, que es pot modelar al gust). Les possibilitats són infinites.

I, creieu-me, jo també era reticent a tastar aquestes "magdalenes-modernes-amb-nom-ianki-i-plenes-de-mantega-que-em-faran-el-cul-gros"... però... com us he dit abans, les possibilitats són tantes i tan delicioses que... no em cansaria de fer-ne! (de menjar-ne sí, que a mi el dolç, malgrat sembli el contrari, no em va massa...).

1 comentari:

  1. Ben bona que està aquesta recepta. Som del blog www.quinabonapinta.blogspot.com tens una sorpresa al nostre blog.

    ResponElimina

Opina, critica, comenta!